DESPERTEU

SOBRE LA REFORMA LABORAL

La reforma laboral 2012. Aspectes més destacats. Els aspectes més destacats que són objecte de regulació per part del Reial Decret Llei 3/2012 per la Reforma del mercat Laboral que va entrar en vigor el dia 12 de febrer, són els següents:

1. CONTRACTES.

Contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors per a Pimes i autònoms. 

Contracte per a la formació i l’aprenentatge.

Contracte a temps parcial.

Bonificacions de quotes per transformació de contractes en pràctiques, de relleu i de substitució en indefinits. 

2. L’ACOMIADAMENT OBJECTIU.

Nova regulació de l’acomiadament objectiu per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció. 

El FOGASA per empreses de menys de 25 treballadors. 

Aplicació de l’acomiadament per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció en el Sector Públic. 

3. ACOMIADAMENT IMPROCEDENT.

Indemnització de 33 dies per any.

L’acomiadament “exprés” queda eliminat. 

S’eliminen els salaris de tramitació excepte per a supòsits de readmissió o nul·litat.

4. MESURES DE FLEXIBILITAT INTERNA.

Modificació de la Reducció de jornada i suspensió de contracte. 

Facilitar la Mobilitat funcional dels treballadors. 

Inclusió de la “quantia salarial” en la Modificació substancial de condicions de treball. 

Distribució del temps de treball. 

Reforma del règim del “desvinculació” del conveni col·lectiu. 

5. ALTRES ASPECTES DE LA REFORMA LABORAL.

Absentisme. 

Dret a la formació dels treballadors. 

Capitalització de la prestació per atur del 100% 

Limitació de l’encadenament de contractes temporals. 

Pla especial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

 ETT. Empreses de Treball Temporal com agències de col·locació. 

Acomiadaments col·lectius que afectin treballadors de més de 50 o més anys en empreses de més de 500 treballadors amb beneficis. 

1. CONTRACTES

A. Contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors per a Pimes i autònoms. Les empreses que tinguin menys de 50 treballadors podran concertar el contracte de treball de suport als emprenedors.

El contracte es celebrarà per temps indefinit i a jornada completa.

La durada del període de prova que serà d’un any en tot cas. L’empresa tindrà dret a aplicar els incentius fiscals:

a) En el cas que el primer contracte de treball concertat per l’empresa es faci amb un menor de 30 anys, l’empresa tindrà dret a una deducció fiscal de tres mil euros.

b) En cas de contractar desocupats que hagin percebut 3 mesos de prestació l’empresa tindrà dret a una deducció fiscal amb un import equivalent al 50 per cent de la prestació per desocupació que el treballador tingués pendent de percebre en el moment de la contractació, amb el límit de dotze mensualitats.

El treballador contractat podrà voluntàriament compatibilitzar cada mes, juntament amb el salari, el 25 per cent de la quantia de la prestació que tingui reconeguda i pendent de percebre en el moment de la seva contractació.

Amb independència dels incentius fiscals anteriorment citats, les contractacions de desocupats inscrits a l’Oficina d’ocupació donen dret a les bonificacions, sempre que es refereixin a algun d’aquests col·lectius:

a) Joves entre 16 i 30 anys; bonificació en la quota empresarial durant tres anys, la quantia 1.000 euros / any en el primer any; 1.100 euros / any en el segon any, 1.200 euros / any en el tercer any.

Quan aquests contractes es concertin amb dones les quanties anteriors s’incrementaran en 100 euros / any.

b) Majors de 45 anys, que hagin estat inscrits en l’oficina d’ocupació almenys dotze mesos en els divuit mesos anteriors a la contractació, l’empresa tindrà dret a una bonificació en la quota empresarial 1.300 euros / any durant tres anys.

Quan aquests contractes es concertin amb dones en sectors en els quals aquest col · lectiu estigui menys representat, les bonificacions indicades seran 1.500 euros / any. L’empresari haurà de mantenir en l’ocupació al treballador contractat com a mínim tres anys.

B. Contracte per a la formació i l’aprenentatge 
 Fins que la taxa d’atur al nostre país se situï per sota del 15 per cent podran realitzar contractes per a la formació i l’aprenentatge amb treballadors menors de 30 anys.

Reduccions de les quotes empresarials del 100 per cent si el contracte es realitza per empreses la plantilla sigui inferior a 250 persones, o del 75 per cent, en el cas que l’empresa contractant tingui una plantilla igual o superior a aquesta xifra.

Així mateix, es reduirà el 100 per cent de les quotes dels treballadors a la Seguretat Social Les empreses que transformin en contractes indefinits els contractes per a la formació i l’aprenentatge, sigui quina sigui la data de celebració, tindran dret a una reducció en la quota empresarial a la Seguretat Social de 1.500 euros / any, durant tres anys.

En el cas de dones, aquesta reducció serà de 1.800 euros / any. C. Bonificacions de quotes per transformació de contractes en pràctiques, de relleu i de substitució en indefinits.

Les empreses de menys de 50 treballadors que transformin en indefinits contractes en pràctiques, de relleu i de substitució per anticipació de l’edat de jubilació, sigui quina sigui la data de celebració, tindran dret a una bonificació en la quota empresarial 500 euros / any , durant tres anys. En el cas de dones, aquestes bonificacions seran de 700 euros / any.

D. Contracte a temps parcial. Els treballadors a temps parcial poden fer hores extraordinàries. El nombre d’hores extraordinàries que es podran realitzar serà el legalment previst en proporció a la jornada pactada.

Les hores extraordinàries s’han d’incloure en la base de cotització per contingències comunes.

2. L’ACOMIADAMENT OBJECTIU.

A. L’acomiadament objectiu per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció. La nova norma matisa les causes econòmiques, de manera que la disminució persistent d’ingressos durant tres trimestres consecutius serà motiu suficient per recórrer a l’acomiadament.

Es suprimeix el requisit de l’autorització administrativa prèvia de l’autoritat laboral tant en l’acomiadament col·lectiu com en matèria de suspensió del contracte de treball i reducció de la jornada.

S’incorpora l’obligació per a empreses que acomiadin a més de 100 treballadors d’articular un pla de recol·locació externa dissenyat per a un període de, almenys, sis mesos. Manté la mateixa indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats.

En acomiadaments col·lectius d’empreses no sotmeses en procediment concursal, que incloguin treballadors amb cinquanta-cinc o més anys d’edat que no tingueren la condició de mutualistes l’1 gener de 1967, hi haurà l’obligació d’abonar les quotes destinades al finançament d’un conveni especial.

B. El Fons de Garantia Salarial (FOGASA) Rescabalarà a les empreses amb menys de 25 treballadors.

L’import que cobrirà serà d’una quantitat equivalent a 8 dies de salari. No és aplicable a les extincions que hagin estat declarades com improcedents.

C. Aplicació de l’acomiadament per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció en el sector públic.

L’acomiadament per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció del personal laboral al servei dels ens, organismes i entitats que formen part del sector públic s’efectuarà d’acord amb el que disposen els articles 51 i 52.c) de l’Estatut dels Treballadors .

S’entén que concorren causes econòmiques quan es produeixi en les mateixes una situació d’insuficiència pressupostària sobrevinguda i persistent per al finançament dels serveis públics corresponents. En tot cas, s’entendrà que la insuficiència pressupostària és persistent si es produeix durant tres trimestres consecutius.

3. ACOMIADAMENT IMPROCEDENT.

A. Indemnització.

A partir de la reforma, la indemnització en cas d’acomiadament improcedent serà de 33 dies per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats. Pels contractes antics; La indemnització per acomiadament improcedent dels contractes formalitzats amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquest Reial decret llei es calcularà a raó de 45 dies de salari per any de servei pel temps de prestació de serveis anterior a la data d’entrada en vigor i a raó de 33 dies de salari per any de servei pel temps de prestació de serveis posterior.

B. L’acomiadament “exprés” queda eliminat.

L’anomenat acomiadament exprés que es va introduir en la reforma realitzada el 2002. L’acomiadament exprés permetia a l’empresari pactar amb els seus treballadors un acomiadament improcedent amb una indemnització de 45 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats.

A partir d’aquesta reforma desapareix l’opció de l’empresa d’extingir els contractes de treball reconeixent la improcedència de l’acomiadament i dipositant la quantia de la indemnització de 45 dies per any.

C. S’eliminen els salaris de tramitació excepte per a supòsits de readmissió o nul·litat.

Desapareixen de l’article 56 de l’Estatut dels Treballadors dels salaris de tramitació que havien d’abonar juntament amb la indemnització per acomiadament improcedent.

Es manté l’obligació de empresarial de abonar únicament en els supòsits de readmissió del treballador, bé com a conseqüència de la qualificació de nul · litat de l’acomiadament. Seguiran tenint dret als salaris de tramitació dels representants dels treballadors que optin per la indemnització.

4. MESURES DE FLEXIBILITAT INTERNA .

A. Reducció de jornada i suspensió de contracte. 


S’elimina l’autorització administrativa de l’autoritat laboral necessària per dur a terme la mesura. Les empreses tindran dret a una bonificació del 50 per cent de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes, meritades pels treballadors en situacions de suspensió de contracte o reducció temporal de jornada.

La durada de la bonificació serà coincident amb la situació de desocupació del treballador, sense que en cap cas pugui superar els 240 dies per treballador. L’empresari es comprometi a mantenir en l’ocupació als treballadors afectats durant almenys un any després de la finalització de la suspensió o reducció. Els treballadors afectats tindran dret a la reposició de la durada de la prestació per atur de nivell contributiu pel mateix nombre de dies que hagin percebut la desocupació total o parcial en virtut d’aquelles suspensions o reduccions amb un límit màxim de 180 dies.

Queda establert legalment que es podrà aplicar l’article 47 del ET sobre la suspensió del contracte o reducció de jornada a les entitats i organismes públics que es financen majoritàriament amb ingressos obtinguts com a contrapartida d’operacions realitzades en el mercat.

B. Mobilitat funcional dels treballadors. 


S’elimina el sistema de classificació de treballadors per categories professionals i es generalitza el sistema de grups professionals, facilitant així, l’adaptació dels treballadors a noves funcions.

Els grups professionals definits de forma àmplia afavoreixen la mobilitat interna. C. Inclusió de la “quantia salarial” com a matèria de modificació substancial de condicions de treball. S’introdueix en l’apartat d) de l’article 41 de l’ET la possibilitat per part de l’empresari de modificar la “quantia salarial” quan hi hagi provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

D. Distribució del temps de treball.

L’apartat 2 de l’article 34 del ET., Queda redactat de la manera següent: Mitjançant conveni col·lectiu o, si no, per acord entre l’empresa i els representants dels treballadors, es podrà establir la distribució irregular de la jornada al llarg de l’any.

Si no hi ha pacte en contra, l’empresa podrà distribuir de manera irregular al llarg de l’any el 5 per cent de la jornada de treball.

E. Reforma del règim de “desvinculació” del conveni col·lectiu.

Independentment del que es pacti a nivell superior, els representants dels treballadors i l’empresari poden consensuar un conveni d’empresa que s’adapti a les seves necessitats i particularitats. Amb vista a facilitar l’adaptació dels salaris i altres condicions de treball a la productivitat i competitivitat empresarial, el Reial Decret Llei incorpora una modificació del règim del desvinculació.

Per afavorir la negociació i la consecució dels acords, les parts han de negociar un nou conveni en un termini màxim de dos anys. A partir d’aquesta data, el conveni ja no estarà vigent, per la qual cosa es posa fi a la ultractividad indefinida dels convenis.

5. ALTRES ASPECTES DE LA REFORMA LABORAL

A. Absentisme. 
 S’elimina la vinculació del grau d’absentisme del treballador i la plantilla per justificar l’absentisme com a causa d’acomiadament. A partir d’ara només es tindrà en compte l’absentisme del treballador.

La lletra d) de l’article 52 de l’ET. resta redactada de la manera següent: Per faltes d’assistència al treball, encara justificades però intermitents, que arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, o el 25% en quatre mesos discontinus dins un període de dotze mesos.

B. Capitalització de la prestació per desocupació. Es possibilita la capitalització del 100% de la prestació per atur per a joves de fins a 30 anys i dones de fins a 35 anys que iniciïn una activitat com a treballadors autònoms.

C. Limitació de l’encadenament de contractes temporals 
 A partir del 31 de desembre de 2012 es recupera la prohibició d’encadenar contractes temporals més enllà dels 24 mesos en un període de 30 mesos.

D. Regulació del teletreball. Es regula per primera vegada a Espanya el teletreball, salvaguardant el dret a la formació d’aquests treballadors. Es garanteix el dret a una retribució equivalent als que treballen de forma presencial al centre de treball i a ser informats de les vacants en llocs presencials existents.

E. Pla especial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.Més control i lluita contra el frau:
 L’objectiu és activar mecanismes que permetin combatre el frau i l’economia submergida. F. Empreses de Treball Temporal. ETT.

S’autoritza les empreses de treball temporal per actuar com a agències privades de col·locació.

G. Dret a la formació.
 Els treballadors amb més d’un any d’antiguitat tindran permís retribuït de 20 hores anuals de formació. També es crea un “compte formació” en què es recollirà la formació rebuda pel treballador al llarg de la seva vida activa.

H. Acomiadaments col·lectius que afectin treballadors de més de 50 o més anys en empreses de més de 500 treballadors amb beneficis.

Les empreses de més de 500 treballadors que realitzin acomiadaments col·lectius d’acord amb el que estableix l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, que incloguin treballadors de 50 o més anys d’edat, hauran de fer una aportació econòmica al Tresor Públic, quan encara existeixin causes que els justifiquin haguessin tingut beneficis en els exercicis anteriors.  

© 2011 Todos los derechos reservados.

Crea una pàgina web gratuïtaWebnode